kontramenad

Téli álomba merülnek az elektromos rollerek Mártélyon

2019. december 01. - Pintér S. Ándor

„Az elektromos roller is aluszik, aludj el szépen, kis Balázs.” – énekelte meg az anyatermészet ezen ritka csodáját költeményében József Attila, nem is sejtve, hogy alig egy évszázadon belül mindennek még akár Mártélyon is szemtanúi lehetünk. Idén novemberben az ártéri erdő rollerbőgéstől visszhangzott, most azonban a párzási kedv alábbhagyni látszik: habár az októberi választás után, Grezsa István által szabadon engedett elektromos rollerek kiválóan alkalmazkodtak a Mártélyi Tájvédelmi Körzet klímájához, a rövidebb nappalok és a hűvösebb éjszakák azért – a többi erdőlakóhoz hasonlóan – őket is anyagcserefolyamataik mérséklésére késztetik.

„Álmában csönget egy picit…” – tapasztaltuk mi is – ismét igazat adva József Attilának –, amint a minap megközelítettünk egy megtermett, avarban szunyókáló hímet.

Habár tényleg igen ritka és szemet gyönyörködtető természeti jelenséggel állunk szemben, egy-két dologgal azért nem árt tisztában lenni, mielőtt családostól a nyakunkba vesszük a mártélyi holtágat:

„-Ilyen állapotban egyelőre ártalmatlanok, de amint jön a jó idő, egyből a töltésen fognak fel-alá gurulni, mert azt hiszik, hogy onnan kaphatnak áramot. Olyankor megközelíteni őket csak saját felelősségre, bukósisakban és jogosítvánnyal lehet. Ha valamelyik rám támadna, én gondolkodás nélkül kilőném, vagy ráereszteném a ladámat.” -  hívta fel a rollerekkel kapcsolatos veszélyekre olvasóink figyelmét Lázár János fővadász, aki portálunknak azt is elárulta: a holtág turistaforgalma a vadon élő rollereknek köszönhetően az utóbbi időben olyan mértékben növekedett, hogy kormányzati körökben már napirendre került a tram-train vonalának Mártélyig történő meghosszabbítása is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kontramenad.blog.hu/api/trackback/id/tr8415333626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása